Caffè Karalis káva – výber, príprava a užitočné tipy (s médiami)
Caffè Karalis reprezentuje sardínsku kultúru espressa: dôraz na stabilnú chuť, čistú arómu a príjemnú cremu. V domácej príprave sa oplatí vyberať podľa spôsobu extrakcie – iné mletie a pomer zmesí bude vyhovovať páke, iné automate či moka kanvičke.
Ako vybrať zmes a mletie
- Na espresso „na každý deň“: stredné praženie a vyvážený pomer Arabica/Robusta pre plnosť a sladkosť v mliečnych nápojoch.
- Na čisté espresso/ristretto: intenzívnejšia zmes s výraznejším telom a perzistenciou.
- Mletie: dolaďte podľa času extrakcie – krátky čas = jemnejšie mletie, dlhý čas = hrubšie.
Tipy pre domácu prípravu
- Páka/automat: predhriata šálka, čerstvé mletie, rovnomerné utlačenie.
- Moka kanvička: stredné mletie, nižší plameň a okamžité stiahnutie po „zasičaní“ – návod: Ako pripraviť kávu cez moka kanvičku.
- Skladovanie: po otvorení v nepriehľadnej, vzduchotesnej nádobe; viac v článku Ako vzniká crema.
Užitočné odkazy (opravené)
- TOP alternatíva: Cagliari Crem Espresso 1 kg
- Súvisiaca kategória: E.S.E. pody 44 mm
- Články: Arabika vs Robusta – rozdiely a výber, Ako vzniká crema, Moka: návod a tipy

